A fa útja a feldolgozástól a kiszállításig

0 hozzászólás

Írta: Faházépítő

2024.01.25.

Az erdészeti út szélén várakozó rönköket rönkszállító kamion veszi fel. A faanyag ebben a nyers állapotban nem tárolható akármeddig, mert fennáll a veszélye a gomba képződésnek.

Mivel az idő sürget, a rönkszállító kamionoknak az év minden szakában dolgozniuk kell, így az emiatt megkövetelt terepképességek és a nagy szállítandó súly (60-65 tonna) miatt erős gépekre van szükség. Egy átlagos rönkszállító kamion ma éppen ezért 2500-2800 Nm leadására is képes 900-1500 fordulatszám tartományban.

Hogyan és mi alapján válogatják ki az alkalmas fákat?

Miután a rönkök megérkeznek a fűrésztelepre, méret szerinti szortírozáson esnek át. Ezen a ponton dől el, hogy melyik rönkből milyen termék készülhet és melyik gépsorra kerül.

És hogy mitől függ? -A fa keménysége, a készlet, a megrendelői igények és a minőségi elvárások döntik el, hogy melyiket érdemes használni a vágáshoz.

 A bél és a kéreg kivételével a rönkök minden részét hasznosítják a különböző termékekhez. A fűrészáru az első vágás után elkezd száradni, így már biztonságban van a gombásodástól.

A következő lépések: rönkvágás, gyalulás és festés

Többféle rönkvágási módszer létezik, a megfelelő technika kiválasztása mindig a megrendelői igények szerint történik.

A fűrészelés után a következő lépés az előgyalulás. Ez még egy viszonylag durvább felületet eredményez, de a fűrészelt állapothoz képest így is jelentős javulást jelent.

Vannak olyan gyártók és kivitelezők is, akik nem kérnek minden esetben előgyalulást a faanyaghoz, ilyenkor az ár a minőség rovására megy, de ez egyes szerkezeti elemeknél nem számít. A legtöbb cégnél előgyalult anyagokat használnak végtermékként tartószerkezeti feladatokra.

A gyalult és gyalulatlan fűrészáru kamionokra kerül és elindul a megrendelők felé. Ezek az utak általában nemzetköziek, de nem lehetnek túl hosszúak, hiszen gazdaságosság szempontjából nem lenne előnyös.

Érdemes olyan faház árusítókat megbízni, ahol a faanyag egy második gyaluláson is átesik. Ez azért fontos, mert így a faanyag felülete a vásárlói igényekhez igazítható és emellett az sem mindegy, hogy milyen fajta festéket szeretnénk használni az adott faburkolaton.

A második gyalulás során kialakítható egyedi formájú elem is a gyalugéppel, ilyen például a rönkhatású és hagyományos lambéria, valamint a pipaléc (takaróléc).

Az nyersanyagok (opcionális) második gyalulását követően a festésre kerül a sor.

Ezt a legtöbb helyen ecsettel, ám a Kertiház és a Faházépítő csapata egy speciális módszerrel végzi. Ennek a fejlesztésnek az egyik nagy előnye, hogy kevesebb festékmennyiségből egyenletesebb árnyalat érhető el, valamint a fa textúrája sokkal hangsúlyosabb.

A faanyag ettől a ponttól már nem nyersanyag, hanem alapanyag!

 Ezt követően megkezdődik a kertiházak és egyéb faházak szerkezeteinek összeszerelése.

A kerti faházakhoz általában szimpla vagy kétszárnyú ajtók szükségesek. Egy jó gyártó ezeket is a saját üzemében rakja össze, így garantálva a minőséget és a megfelelő működést.

A másik fajta építési mód pedig a paneles verzió, itt a faházak szerkezeti elemei már üzemileg panelekbe szerelve érkeznek a helyszínre.

A megtakarított gyártási és kivitelezési idő miatt sokkal alacsonyabb áron juthatunk hozzá ezekhez a termékekhez. Aki még nem hallott erről a technológiáról, annak érdemes felkeresnie a kertihaz.hu weboldalát.

Hasonló bejegyzések

Hogyan hasznosíthatjuk újra a fát?

Hogyan hasznosíthatjuk újra a fát?

Egyre több kezdeményezés születik a világon, amelyek régi tárgyaknak adnak új értelmet a világban. Az egyik ilyen alternatíva az, amikor a már elavult, elhasználódott tárgyakat hasznosítunk újra egy szuper célból, ami nem csak költséghatékony, hanem abszolút...

Milyen felületkezelést válasszuk a kártevők ellen?

Milyen felületkezelést válasszuk a kártevők ellen?

Egy mesébe illő történet az újrahasznosításról Amerikában, pontosabban Nyugat-Virginiában (mint tudjuk, ez egy népszerű helyszín az amerikai horrorfilmek számára), egy művész házaspár félezer dollárból és egy régi pajta faanyagából épített magának egy mesébe illő kis...

Szilárd betonalap elkészítése lépésről lépésre

Szilárd betonalap elkészítése lépésről lépésre

Mint minden háznak, a faháznak is szüksége van egy erős és stabil alapra annak érdekében, hogy biztosítsa annak szerkezetét. Ahogyan egy hajó kiegyensúlyozza magát a vízen, egy jól megtervezett alap is lehetővé teszi a faháznak, hogy egyenletesen süllyedjen a talajba,...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük