Gyakran ismételt kérdések

 

 1. Tartalmaz-e a faház padlót?

1.1. Faházaink padló nélkül készülnek, szerszámtárolóinkhoz nem szükséges fa padlózat.

1.2. A szilárd beton alapozás azonban minden esetben szükséges a teljes faház alá, későbbi garanciális igényét kizárólag ebben az esetben tudja érvényesíteni.

 

 1. Szükséges-e alapozás a termékek alá?

2.1. Az alapozási méret függ a faház méretétől és a borítás vastagságától.

 •  Faház és zárt garázs esetében mindenképpen szükséges a szilárd, sík, betonalap. Az alapozási méreteket és segédletet innen lehet letölteni: ALAPOZÁSI RAJZ és ALAPOZÁSI MÉRETEK
 •  Minden esetben ehhez rögzítjük csavarozással faházainkat, így azok masszívak és tartósak lesznek.
 •  Nagyobb méretű, a faházon túllógó alapra is ráépítjük a terméket, de ebben az esetben az oldalán végig csurgó eső befolyik a faházba, az ebből eredő beázást nem tudjuk orvosolni, valamint garanciális problémaként elfogadni.
 • Az alap vastagsága, a helyi adottságoktól függ, legalább 15 cm legyen, melynek teteje a földtől minimum 10 cm-rel kell, hogy kiálljon minden oldalon.
 •  1,0 m feletti elő vagy oldaltető esetén kibővített lemezalap minden esetben szükséges, mindenképp negatív szinteltolással kell elkészíteni, a beton legalább 4-5 cm-rel lejjebb legyen a faház pontos körvonalához igazítva, így a faház továbbra is megóvva marad az esővíz negatív hatásaitól.
 • A betonalapot legalább 7 nappal a szerelés előtt kérjük elkészíteni, a megfelelő szilárdság érdekében.
 • Rendkívül fontos a betonalap átlóinak egyezése, valamint az oldalak párhuzamossága, annak érdekében, hogy az oldalak és oszlopok merőlegesen álljanak, mert csak így szerelhető rá a tető. Ellenkező esetben az oldalfalak kis mértékben lelóghatnak az alapról.
 • A betonból kiálló fém fogadószerkezet beépítése az alapba tilos, minden zárt szerkezetű termékünket utólagosan dűbelezéssel rögzítjük a betonhoz.
 • Termékeink biztonságos szerelése érdekében 1,0 m szélességben az alapnak körbejárhatónak kell lennie. Amennyiben ez nem lehetséges, azt kérjük, előre jelezze.
 • Amennyiben nem az általunk megadott beton alapot készíti el, úgy az ebből fakadó károkért és okozati károkért felelősséget és garanciát nem tudunk vállalni.
 • Amennyiben már rendelkezésre áll egy meglévő alap, kérjük minden esetben, egyeztessen velünk.
 • Cégünk az alap elkészítését nem tudja vállalni. A teherhordó alapozás kialakítása minden esetben a megrendelő felelőssége.

 

 1. Mire vonatkoznak a termékeknél megadott méretek?

3.1. A megadott méretek a faházak tényleges külméretei.

3.2. Házainkat 10-30 cm-es tető túllógással készítjük, ez minden oldalon jelen van, így a faház kertben való elhelyezésekor mindenképpen érdemes ezt figyelembe venni. Ha például kerítés mellé kerül, fontos ezzel a mérettel is kalkulálni! Ettől függetlenül a beton alap méretét a faház alap méretéhez kell igazítani (lsd. feljebb).

3.3. A méretmegjelölésnél az első méretszám minden esetben a termék elejének/frontjának a hosszát jelenti (3x2m-es termék esetén 3m az eleje), itt található az ajtó. A második méretszám a termék oldalhosszát jelöli (3x2m-es termék esetén 2m az oldalhossz).

 

 1. Milyen nyílászárókkal készül a faház?

4.1. Faházaink egyszárnyú, üveges vagy teli, tolózáras kivitelű ajtóval készülnek (átjárható méretük 75x180cm).

4.2. Az ajtó a balos nyílásirányú, mindig kifelé nyílik.

4.3. Választható kétszárnyú üveges vagy teli ajtó (átjárható méretük 153x180cm), tolózáras kivitelben.

4.5. Felár ellenében lehetőség van kilincses, kulccsal zárható ajtót rendelni, egyszárnyú illetve kétszárnyú, üveges vagy teli kivitelben.

4.6. Kétszárnyú ajtó minimum 250 cm elejű faháztól választható, ennél kisebb méretű házakra csak egyszárnyú ajtó kérhető.

4.7. Ajtóink balos nyílásirányúak.

4.8. Felár ellenében lehetőség van fix (nem nyitható) 40×40 cm-es üvegfelületű, vagy kifelé nyíló ablakok rendelésére, melyek egyszerű tolózáras szerkezettel készültnek, nem légzáró kivitelek. Választható méretek: 50x50cm, 80x50cm, 80x80cm.

 

 1. Hogyan történjen a felületkezelés, milyen színek választhatók?

5.1. Termékeink felületkezelésére vízbázisú vékonylazúrt javaslunk, melyet kívülről két rétegben kell felvinni a felületre, így a magas UV sugárzás és az időjárás viszontagságai ellen sokáig védett marad a fa. A vékonylazúr a fába szívódva védi azt, így nem csak felületi védelmet ad.

5.2. Az anyagokat még szálas formájukban kezeljük a legnagyobb védelem érdekében, így a vékonylazúr olyan fontos helyekre is eljut, ahová összeépítés utáni felületkezelés esetén már nincs lehetősége.

5.3. Termékeinket kezeletlen állapotban értékesítjük, és hozzájuk vásárolható vízbázisú vékonylazúr több színben.

 

 1. Milyen anyagból készülnek a termékek?

6.1. Termékeink minőségi lucfenyőből készülnek, melyek nedvességtartalma hazánk klímájához a legmegfelelőbb.

6.2. 3 különböző vastagság közül lehet választani: 20 mm, 28 mm vagy 40 mm. Ezek elérhetősége különböző lehet.

 

 1. Igényel-e utókezelést a felület?

9.1. Az időjárás viszontagságainak és az erős UV sugárzásnak kitett külső felületeket célszerű először 1-2, majd 3-4 évente újra felületkezelni a tartósság és az esztétikus megjelenés érdekében.

9.2. Ekkor is a vizes bázisú vékonylazúr használatát javasoljuk.

 

 1. Szükséges-e engedély a faházak telepítésére?

10.1. 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. számú melléklete alapján végezhető építési engedély nélküli tevékenységek 8. pontja: nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény építése, amennyiben nem haladja meg a nettó 100m3 térfogatot és a 4,5m-es gerincmagasságot.

10.2. Ettől függetlenül a helyi szabályozás eltérhet, így minden esetben érdemes utánajárni a helyi önkormányzatnál, hogy vannak-e esetleg kiegészítő szabályozások ezt illetően.

10.3. Lakáscélú és építési engedély köteles lakóházak kivitelezését nem vállaljuk.

 

 1. Lehet-e a megadott méretektől eltérő faházat rendelni?

11.1. Nincs lehetőség egyedi méretű faház rendelésére.

 

 1. Miért nem kell belül felületkezelni a faházat?

12.1. Elsősorban az időjárás viszontagságaitól és az erős UV sugárzástól kell védeni a fát, így a külső felületkezelés elengedhetetlen a termékek hosszú élettartamának megőrzése érdekében.

12.2. Az általunk javasolt felületkezelő anyag, a vékonylazúr beszívódik a fába, így nem csak felületi védelmet biztosít.

12.3. Mivel a faház belső felülete nincs kitéve esőnek, szélnek, sugárzásnak, ezért nem szükséges a belső felületkezelés. Emellett így világos marad a ház belseje, hiszen egy felületkezeléssel jelentősen sötétebb belső teret kapnánk.

 

 1. Van-e a tetőnek túlnyúlása?

13.1. Minden termékünk esetén, mely rendelkezik tetővel, alapból 10-30 cm-es tetőtúllógással kell számolni, mely a megadott alap méreten felül értendő és minden oldalon jelen van.

13.2. A ház alapjának elkészítésekor tehát mindenképpen figyelembe kell venni ezt a méretet is, hiszen, ha telekhatárra vagy már meglévő épület mellé kerülne, fontos, hogy ezzel a túllógással is kalkuláljunk!

 

 1. Milyen magas a faház?

14.1. A tető legmagasabb pontja kb. 230 cm

14.2. A belmagasság 200-220 cm között van