Szilárd betonalap elkészítése lépésről lépésre

0 hozzászólás

Írta: Faházépítő

2024.01.19.

Mint minden háznak, a faháznak is szüksége van egy erős és stabil alapra annak érdekében, hogy biztosítsa annak szerkezetét. Ahogyan egy hajó kiegyensúlyozza magát a vízen, egy jól megtervezett alap is lehetővé teszi a faháznak, hogy egyenletesen süllyedjen a talajba, megelőzve ezzel a repedéseket, a görbülést és a fa torzulását.

Hogyan vehetjük észre, hogy nem megfelelő az alap?

A legtöbb faház esetében nincsenek repedések, de a faanyag csavarodása és vetemedése sajnos előfordulhat. Ezt a tető héjazatán vehetjük észre legkönnyebben, mégpedig úgy, hogy a cseréptető hullámos lesz, a fémlemez pedig gyűrött. Ebben az esetben természetesen nem dől össze a faházunk, de esztétikailag nem lesz szép, ezért fontos megismernünk az alapozás csínját-bínját, mielőtt megbízunk egy mesterembert a kivitelezéssel.

A stabil alap előkészítése

A betonozástól sokan félnek, de a folyamat igazából egyáltalán nem bonyolult. Így még ha minden kőműves szakember be is van táblázva az adott időszakra, és senkit se találunk, magunk is kibetonozhatjuk a faház alapját! Na de hogyan?

Első és legfontosabb tippünk: a folyamatot érdemes olyan ruhában végezni, amit nem sajnálunk, így lehetőség szerint legyen rajtunk egy kényelmes gumicsizma.

  • Majd első lépésként tűzzik ki az alaptest széleit, ehhez fa vagy fém cöveket és zsinórt használva. Ha nem tudunk cöveket keríteni, akkor használhatunk nagyobbfajta szeget is. A lényeg az, hogy a zsinórállás ne mozduljon el az alapgödör kiásása közben!
  • Majd ezt követően ellenőrizzük le, hogy megfelelő-e az összes méret.
  • Harmadik lépésként pedig kezdjük meg az alapgödör kiásását.

Egy átlagos kerti faház esetében ez 5-7 cm, az oszlopok alatti pontalapnál 45-50 cm mély szokott lenni. Amikor már elég mélyre ástunk, lapáttal tisztítsuk meg a gödröt az összes szennyeződéstől és törmeléktől.

  • Utolsó lépés: a betonozás

Végül következhet maga a betonozás, a betonkeverék bedolgozása az alapgödörbe. Ez a munka leglátványosabb része, mivel a faház alapja itt nyeri el közel végső formáját. A bedolgozás előtt keverjük át a frissbetont lapáttal, betonkeverővel vagy egy keverőszárral.

Amikor a betont öntjük vagy lapátoljuk (ez képlékenységi szinttől függ), figyeljünk arra, hogy ne magasról ejtsük bele az alapgödörbe, hiszen ha a túl magasról történik a betonozás, akkor a beton szétosztályozódik és/vagy „fészkes” lesz!

A bedolgozás utolsó lépése a frissbeton simítása, amelyet egyenes léccel hajthatunk végre, vízszintesen. A profik ehhez szintezőlécet használnak. Ez egy 2-3 m hosszú, alumínium anyagú, vízmértékkel ellátott léc.

Az alaptest készítésének utolsó lépése a zsaludeszkák eltávolítása.

Erre akkor kerülhet sor, amikor a beton már legalább pár napos és járható, tehát elbírja egy felnőtt ember testsúlyát.

Milyen időben kell/érdemes betonozni?

Fontos tudnunk, hogy betonozni +5°C alatt szigorúan tilos!

Azonkívül, hogy könnyebben megfázhatunk, inkább a beton szilárdulása okozza a nagyobb gondot a hidegben, ugyanis a frissbetonban lévő víz könnyen megfagyhat, ezáltal a beton nem tud megkötni.

Emellett pedig a nagy melegben (20-25°C felett) fontos, a járható betont időközönként öntözzük meg!

Az öntözés szerepe a keverővíz pótlása, mivel a melegben az elpárolog a keverékből. A beton kötésének alapja a hidratáció, amelyhez a megfelelő mennyiségű víz elengedhetetlen!

A beton 28 napos korára köt meg, ám a teljes szilárdságát azonban csak később éri el. Mindig az aktuális gyártó adja meg, hogy hány napos beton szükséges a faház szerkezeteinek fogadására.

További hasznos tippekért és információkért érdemes bekövetni Kertiház.hu Facebook és Instagram oldalát!

https://www.facebook.com/kertihaz
https://www.instagram.com/kertihaz.hu/

Hasonló bejegyzések

A fa útja a feldolgozástól a kiszállításig

A fa útja a feldolgozástól a kiszállításig

Az erdészeti út szélén várakozó rönköket rönkszállító kamion veszi fel. A faanyag ebben a nyers állapotban nem tárolható akármeddig, mert fennáll a veszélye a gomba képződésnek. Mivel az idő sürget, a rönkszállító kamionoknak az év minden szakában dolgozniuk kell, így...

Hogyan hasznosíthatjuk újra a fát?

Hogyan hasznosíthatjuk újra a fát?

Egyre több kezdeményezés születik a világon, amelyek régi tárgyaknak adnak új értelmet a világban. Az egyik ilyen alternatíva az, amikor a már elavult, elhasználódott tárgyakat hasznosítunk újra egy szuper célból, ami nem csak költséghatékony, hanem abszolút...

Milyen felületkezelést válasszuk a kártevők ellen?

Milyen felületkezelést válasszuk a kártevők ellen?

Egy mesébe illő történet az újrahasznosításról Amerikában, pontosabban Nyugat-Virginiában (mint tudjuk, ez egy népszerű helyszín az amerikai horrorfilmek számára), egy művész házaspár félezer dollárból és egy régi pajta faanyagából épített magának egy mesébe illő kis...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük