Ismerjük meg együtt a faházak szerkezetét!

0 hozzászólás

Írta: Faházépítő

2024.01.19.

„A faházat csak lentről felfelé haladva lehet építeni” – Azt hihetnénk, hogy a statikus is így gondolkozik, ám amikor meg kell tervezni a tartószerkezetet, pedig ez pont fordítva történik.

A tervezés mindig attól a szerkezeti elemtől indul, amelyik nem veszi fel más szerkezet terheit és legfelül helyezkedik el. Ez jelen esetben a tető „héjalása” szaknyelven, tehát a cserép, fémlemez vagy a zsindely. Ezek a fedések egyenletes alátámasztást igényelnek, mivel nem elég merevek ahhoz, hogy önállóan megtartsák a formájukat, helyzetüket.

 A héjalást (fedést) tetőléc, szarufa és/vagy szelemen tartja. Ezeket gyűjtőnéven vízszintes (horizontális) tartóknak nevezzük, a laikusok pedig általában gerendaként és cseréplécként ismeri.

A héjalás önsúlyát, a hó- és szélterhet, valamint az esetleges terheket ezek a szerkezetek tartják meg (ha például valaki felmászik a tetőre).

Lefelé haladva az oszlopok átveszik a vízszintes tartók és a héjalás önsúlyát minden egyéb terheléssel együtt és ez így megy egészen az alaptestig, lépésről lépésre. Így már érthető, hogy a statikus miért gondolkozik „visszafelé”.

Ezzel meg is van oldva a teherhordás, viszont oldalirányú erőhatás esetén a faház ide-oda fog imbolyogni. Oldalirányú terhelés lehet erősebb széllökés vagy az is, ha simán nekitámaszkodunk a ház falának.

Hogyan stabilizálhatjuk a szerkezetet?

 A szerkezetet éppen ezért merevíteni kell. Ezt általában olyan lécekkel oldják meg, amelyek harántirányban helyezkednek el, többnyire 30-45°-os szögben. Ilyen harántirányú elem például lehet viharléc vagy könyökfa (karpánt). Ezenkívül a nyeregtetős faházaknál fogópárra vagy szimpla fogóelemre van szükség a szarufák oldalirányú erőinek ellensúlyozására.

Burkolási tippek

Ezek után felkerülhet a falburkolat, amely tartószerkezeti szerepet ugyan nem tölt be, de tovább merevíti a faházat. Nagyon kell vigyázni a burkolásnál, a csapadék megfelelő elvezetéséhez pontosan kell követni a gyártó utasításait. Ha valamit elrontunk, annak könnyen beázás lehet a vége. Általában lambériát szokás a faház burkolatának választani, ebből is rengeteg szín és forma érhető el. Ha mindez megvan és minden csavar a helyére került, készen is van a faház. Megfelelő karbantartással sokáig jó hasznát fogjuk venni.

Hogyan tudjuk hatékonyan áthidalni a fesztávokat?

Most, hogy nagyjából megismertük a viszonylag kicsi alapterületű faházak szerkezeti működését, adott a kérdés, hogy nagyobb fesztávokat mivel érdemes áthidalni. Ez már egy bonyolultabb téma, amiben mindenféle összetett képlet, esetleg programok, integrálás-deriválás is szerepelhet.

Egy kéttámaszú tartón a legkönnyebb szemléltetni a problémát. Adott egy lefelé ható erő (teher), valamint egy szelemen, két oszloppal alátámasztva a végeken. A legnagyobb forgatónyomaték pontosan a két oszlop között van, mivel ott a legnagyobb az erőkar.

A forgatónyomaték a szelemen felső részén nyomó, az alsó részén húzó hatást fejt ki, ezért a szerkezet meghajlik. Ha túl nagy a nyomaték középen, akkor a szelemen deformálódik, hosszirányban megreped, majd eltörik.

A vastagabb szelemen nagyobb nyomatékot bír ki, de nagyobb az önsúlya és a másodlagos nyomatéka (inerciája). Bizonyos mértékig lehet növelni a szelemen keresztmetszetét, de egy ponton már újabb oszlop beiktatása szükséges.

A faházak tervezéséhez ismerni kell a fa általános anyagszerkezetét is. Statikai szempontból húrirányt, sugárirányt és szálirányt különböztetünk meg. szálirányban a legnagyobb a teherbírás, utána következik a húrirány és a sugárirány.

Nem mindegy tehát, hogy milyen helyzetbe forgatjuk a faház szerkezeti elemeit. A statika úgy működik, mint amikor meghajlítunk egy vonalzót. Egyik tengelye mentén sokkal jobban hajlik, mint a másikon.

Az itt leírtakat elsőre nehéz lehet alkalmazni, de egy képzett mérnök ennek az információnak a százszorosát képes emlékezetből használni. Éppen ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen gyártót választunk, amikor faház építésébe fogunk.

Ha tartós és szép faházra lenne szükségünk, a Faházépítő (fahazepito.hu) és a Kertiház (kertihaz.hu) csapatát választva nem hibázhatunk.

Modern formatervű típustervekkel és hatalmas gyártócsarnokkal felvértezve mindig hetekkel előre el vannak látva munkával.

Aki inkább a hagyományos formákat kedveli, annak a Kertiház (kertihaz.hu) nyújthat jó alternatívát. 2012-es piacra kerülésük óta bőven volt idejük kifejleszteni a saját szerkezeteiket és széles termékpalettával rendelkeznek félig előregyártott technológiájú faházakból.

Hasonló bejegyzések

Ismerd meg a leggyakoribb fafajokat!

Ismerd meg a leggyakoribb fafajokat!

A fafajokat általában három csoportba szoktuk osztani, ezek az őshonos, idegenhonos és tájidegen fák. Ezeket a fogalmakat gyakran még az erdészetben jártasak is keverik, úgyhogy aki tudja, az már nagy dolognak számít. Őshonosnak tekinthető minden olyan erdei fafaj,...

Faház festése, felületkezelése lazúrral

Faház festése, felületkezelése lazúrral

Faházunk és bármely más kerti fa építményünk, szerszámtárolónk vagy akár kerti fa bútoraink esetében is elengedhetetlen, hogy óvjuk az időjárás viszontagságaitól. Kültéri használat esetében nem csak az eső okozta vizesedés, hanem a napfény okozta UV sugárzás is...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük