0

Hogyan őrizheti meg fa termékünk tartósságát kültéren?

Faház
|

Kerti bútort, faházat, garázst az ember –jó esetben- hosszú távra tervez és vásárol, így mindenképpen fontos, hogy megfelelő minőség kerüljön a kertbe.

Az időjárás igencsak megviseli a kültéren elhelyezett építményeket, ezért kiemelkedően fontos, hogy a tartósság érdekében megfelelő védelemmel lássuk el azt.

 

Kültéri fa felületekre legmegfelelőbb felületkezelés a lazúr, melyből vékony- illetve vastaglazúr áll rendelkezésünkre.

A vastaglazúr inkább felületi védelmet biztosít, vagyis egy bevonatot képez a termékek felületén. Ez egy idő után a napsütés hatására felrepedezik és ahogy elöregszik a felületkezelés, egyre pikkelyesebbé válik, lepattogzik. Ennek megfelelőn az utókezelés is nehézkesebb, hiszen alapos csiszolás után érdemes csak rámenni újra a felületre a lazúrral.

 

A vékonylazúr ezzel ellentétben a faanyag belsejébe ivódik, így nem csak a felületén ad védelmet. A vékonylazúr emellett szépen kiemeli a fa erezetét, ezzel is erősítve annak természetes jellegét.

Utókezelés esetén egy felületesebb csiszolás bőven elegendő és máris felhordható az újabb réteg a felületre.

 

A felületkezelést ahhoz, hogy a faanyag kellőképpen hosszútávra megőrizze szépségét, időközönként érdemes újra elvégezni, így a telepítést követően 1-2 év múlva, majd ezután 3-4 évente.

 

Várjuk Önöket legközelebb is blogunkon!