Faház festése, felületkezelése lazúrral

0 hozzászólás

Írta: demjendavid

2021.05.20.
Kerti faház festése lazúrral

Faházunk és bármely más kerti fa építményünk, szerszámtárolónk vagy akár kerti fa bútoraink esetében is elengedhetetlen, hogy óvjuk az időjárás viszontagságaitól.

Kültéri használat esetében nem csak az eső okozta vizesedés, hanem a napfény okozta UV sugárzás is negatív hatással lehet a faanyagra.

Éppen ezért rendkívül fontos, hogy faházunk tartósságát megfelelő felületkezeléssel biztosítsuk.

 Faanyagok esetén a lazúrozás jelenti megfelelő megoldást. Választhatunk vastaglazurt és vékonylazurt is. Hogy melyiknek mi az előnye és milyen előkészítésre van szükségünk hozzájuk, az hamarosan kiderül

Miért elengedhetetlen a szakszerű felületkezelés

Szép látvány a natur faanyag színe és erezete, főleg egy újonnan felépített faház esetén. Azonban a natur faanyag az eső miatt erős nedvességnek van kitéve. Felületkezelés nélkül a nedvesség könnyen beszívódik a faanyagba, így az megduzzadhat, penészedhet, vetemedhet, könnyebben korhadásnak indul.

Az erős napfény és Uv sugárzás hatására a natur fanyag repedezik, kiszárad, elszíneződik, vetemedik.

Kezelés hiányában a kerti faházunk pár éven belül könnyen tönkre is megy.

Festéshez, felületkezeléshez különböző olajok, szintelen lakkok is választhatóak azonban a legideálisabb megoldásnak a lazúrok használata bizonyul.

Az ilyen jellegű munkák a műszaki érzékkel rendelkező faháztulajdonosoknak könnyen elsajátítható, és egy napos munkával könyedén kivitelezhetőek. Ha nem érzel magadban elég affinitást, hogy belekezdj, érdemes profi szakember segítségét kérni.

A faház felületének előkészítése

Előkészítés új, natúr faház esetén

Natúr faház esetén győződjünk meg arról, hogy száraz, portalanított legyen a ház felülete. Ha ez adott akkor egyszerűbb a dolgunk.

Új ház esetén érdemes egy „próbafestést” készíteni egy olyan felületen, ami nem szembetűnő, illetve könnyen kijavítható utólag, ha megsem lennénk megelégedve a választott felületkezelő anyag színével.

Előkészítés régi faház felújítása esetén

Korábban már festett, felületkezelt faház esetében már gondosabb előkészületre lesz szükségünk:

Meg kell vizsgálni, hogy a felület korábban milyen anyaggal volt kezelve.

A felületet célszerű a natur faanyagig visszacsiszolni, hogy egy szép homogén felületet kapjunk. Ha bármilyen színtelen lakkréteg van a fán, azt távolítjuk el egy deltacsiszológép vagy kézi csiszolópapír segítségével, mert a lakkréteg megakadályozhatja a az anyag beszívódását!

Csiszológépet célszerű a sima, nagyobb felületek esetén alkalmazni. Rönkhatású felület vagy jobban tagolt részek esetén marad az aprólékos kézi csiszolás.

Sok esetben igyekszik az ember spórolni a csiszolási munkákon. Sajnos a kevésbé alaposan csiszolt felületek esetén fennáll a veszély, hogy az újonnan felvitt lazúr réteg nem szívódik be rendesen. Vékonylazur esetén különösen probléma lehet, hogy a fedési tulajdonságai miatt a rosszul eltávolított alsó festékréteg meglátszik majd az új réteg alatt.

Vastaglazúr esetén ez a probléma kevésbé jellemző, hiszen a vastaglazúr egy durvább, erősebb fedőréteget képez, ami sok esetben el fogja takarni az alsó rétegeket is.

Faház kezelése vékonylazúrral

Ha a vastag és vékonylazúr közül választanunk kell, mindenképpen a vékony lazúrt részesítjük előnyben:

Fő jellemzője, hogy beszívódik a fába, ami anyagában is védi a fa anyagát (nem csak a felületén). A felületen egy viaszos filmréteget képez, amely védi a felületet, viszont nem gátolja a faanyagba jutott nedvesség elpárolgását.

Kétszeri felületkezelés után is szépen kirajzolódik a fa erezete, ami esztétikailag az egyik legfontosabb szempont.

A felhordást ecsettel és szivacshengerrel is végezhetjük, amit 2-3 évente célszerű megismételni. Felújításkor célszerű a felületet kicsit átcsiszolni. A vékonylazúrt maximum 20-30%-ban lehet higítani.

Milesi XGT6179 vékonylazúr

Faház kezelése vastaglazúrral

A vastaglazúr legfőbb jellemzője, hogy a fafelület külsején egy vastag lakkszerű réteget képez (nem szívódik be a fába, mint a vékonylazúr), amely egyrészt ellenáll a víznek, csapadéknak, emellett pedig egyenletes felületet biztosít.

Esztétikailag a legnagyobb hátránya, hogy a vastag, lakkszerű felület miatt a második réteg felvitele már nagyban eltakarja a natúr faanyag erezetét (szemben a vékonylazúrral). Olyan hatást fog kelteni, mintha fedőfestékkel kezeltük volna a faházunkat.

Vastaglazúrból létezik vízbázisú és oldószeres alapú is. A vízbázisú vastaglazúrokat elsősorban kezeletlen felületre javasoljuk, míg az oldószeres már korábban kezelt fafelületekre is esztétikusan felvihetőek.

Minimum két rétegben kell itt is felvinni a lazúrt a felületre. A rétegek közötti száradási idő betartása és az első réteg utáni finom csiszolás itt is fontos szerepet játszik.

Faház felületkezeléséhez használható egyéb anyagok

Kezelhetjük a kerti házunkat hőszigetelő fafestékkel is, ami sintén hosszantartó védelmet biztosít. Ez egy rugalmas, repedésmentes anyag, ami kiválló hőszigetelő tulajdonságokkal is rendelkezik. Felhordása előtt a fa felületét nyers fáig le kell tisztítani, vissza kell csiszolni. Festés előtt mélyalapozóval kell kezelni a felületet, majd a száradási idő után két rétegben kell felvinni a festéket. Ez az anyag végi a fát az erős napfénytől is. A festékben lévő kerámiagömböknek köszönhetően nem repedezik, nem hólyagosodik, és védi a fát a kiszáradástól is. Sajnos a nagy hátránya, hogy drága.

Hasonló bejegyzések

Ismerd meg a leggyakoribb fafajokat!

Ismerd meg a leggyakoribb fafajokat!

A fafajokat általában három csoportba szoktuk osztani, ezek az őshonos, idegenhonos és tájidegen fák. Ezeket a fogalmakat gyakran még az erdészetben jártasak is keverik, úgyhogy aki tudja, az már nagy dolognak számít. Őshonosnak tekinthető minden olyan erdei fafaj,...

Ismerjük meg együtt a faházak szerkezetét!

Ismerjük meg együtt a faházak szerkezetét!

„A faházat csak lentről felfelé haladva lehet építeni” - Azt hihetnénk, hogy a statikus is így gondolkozik, ám amikor meg kell tervezni a tartószerkezetet, pedig ez pont fordítva történik. A tervezés mindig attól a szerkezeti elemtől indul, amelyik nem veszi fel más...

Így legyen a faház a kerted dísze

Így legyen a faház a kerted dísze

Így legyen a faház a kerted dísze Ha te is a kertimádók körébe tartozol, akkor biztosan rengeteg szerszámod, eszközöd gyűlt össze az évek alatt. Egy ideig tároljuk őket a családiház félreeső pontján, de eljön a nap, amikor megfogalmazódik, hogy bizony kellene ezeknek...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük